Trykk her for trykksak

«Designere, talentet dere allerede har til å utforme magasiner, brosjyrer og trykksaker kan hjelpe dere til å begynne å lage nettsider.» Det var ideen bak boken jeg kjøpte i 2003. Forfatteren forklarte inngående hvordan skikkelig grafisk design kunne tas med fra de gamle mediene til de nye. Taking Your Talent to the Web.

I 2003 var det papir som var startpunktet, og spørsmålet for designere var: «Hvordan kan jeg få nettsidene til å se like bra ut som dette magasinet?» Vi tegnet piksler i Photoshop, skrev tekster i Word, og smeltet alt sammen til HTML.

«Design for mobilen først,» sa Google-sjefen i 2010: Ikke tenk at alle leser nettsiden din fra PCen. Ha heller mobilskjermen som startpunkt, og gjør tilpasninger slik at det også fungerer for større skjermer. Google-sjefen fikk rett: I 2024 rapporterer VG at ni av ti leser vg.no på mobil.

I dag kom spørsmålet om å lage en trykksak. Vi vet at det store flertallet vil lese trykksaken på mobilskjermen sin, og på mobilen er et vedlegg i A4-format en elendig brukeropplevelse. Du må zoome ut og inn, og skrolle fram og tilbake. Det beste for mobilskjermen er å lage en nettside, og så la de som trenger det, skrive den ut på A4-ark.

Tidevannet har snudd. Ideen bak boken Taking Your Talent to the Web er fortsatt riktig, men havet strømmer i motsatt retning.